Najnovšie poklady

Moje osemtisícovky

Osobná spoveď Reinholda Messnera, rozprávajúceho o jeho neobyčajných dobrodružstvách. Vďaka nej získate predstavu o prípravách a organizácii himalájskych výprav a dozviete sa dôležité podrobnosti o jednotlivých osemtisícovkách. Predovšetkým ale spoznáte človeka Messnera: zážitky, nápady a skúsenosti horolezca, ktorý sebe aj celému horolezectvu poskytol nový rozmer.

Viac detailov

21,00 €

toto ma zaujíma

Výpoveď vedúcej osobnosti alpského horolezectva na prelome 60. a 70. rokov, neskôr najvýznamnejšieho výškového horolezca, účastníka vyše 30 expedícií, Reinholda Messnera, neposkytuje len pohľad na prípravu, organizáciu a priebeh expedícií, ale propaguje predovšetkým vlastné zážitky, pocity a skúsenosti, ktoré jemu i horolezectvu odhalili nové dimenzie, a ktorým dáva prednosť pred športovou motiváciou. Od výstupu na Nanga Parbat r. 1970 sa zameral predovšetkým na himalájske osemtisícové štíty, prekonal hranice alpinistického umenia a vytýčil nové kritériá. Poslednou jeho akciou bol zatiaľ neúspešný pokus o prechod Grónska (r. 1992 - výprava uviazla v hlbokom snehu).

Reinhold Andreas Messner (* 17. september 1944, Brixen, Taliansko) je jeden z najúspešnejších horolezcov na svete. Spoločne s Petrom Habelerom sa im v roku 1978 ako prvým podarilo dosiahnuť vrchol Mount Everestu bez použitia kyslíkových prístrojov. Ako prvý človek na svete dosiahol vrcholy všetkých 14 osemtisícoviek (1970-1986, všetky bez použitia kyslíkových prístrojov). Bol taktiež prvým človekom, ktorý vystúpil sólovo na jednu z osemtisícoviek (1978 Nangá Parbat). Ako druhý dosiahol v roku 1986 tzv. Korunu Zeme (angl. Seven Summits), čo je názov pre 7 najvyšších vrcholov jednotlivých svetadielov. Okrem horolezectva patria medzi jeho úspechy aj dobrodružné prechody Antarktídy (1989/1990 spolu s Arvedom Fuchsom), Grónska (1993) a púšte Gobi (2004)

Rok vydania 1993
Vydavateľstvo Tatran
Jazyk slovenský
Väzba pevná
Počet strán 248
Prebal áno
Stav top stav
Umiestnenie 33/4

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: