Najnovšie poklady

Kráľovstvo Slovanov

Novinka Kráľovstvo Slovanov

8,50 €

toto ma zaujíma

Kniha je pokusom spísať chronologicky dejiny slovanských národov. Vo svojom diele Orbini cituje mnohých antických a stredovekých historikov, ktorých písomnosti sa do dnešných dní nezachovali. Dielo bolo v roku 1603 zakázané rímskokatolíckou cirkvou, keďže bazírovalo na prameňoch, ktoré boli označené ako „heretické“. Kniha slúžila dlhú dobu ako dôležitý zdroj dejín rôznych slovanských etník ako Chorvátov, Slovincov, Srbov, Bosniakov a Bulharov.

Pôvodná kniha Maura Orbiniho Kráľovstvo Slovanov by sa dala rozčleniť na tri časti. V prvej časti je všeobecný prehľad o Slovanoch, druhou časťou je prevzatá kniha, dnes nazývaná Letopis popa Dukljanina (hoci jej názov je tiež Kráľovstvo Slovanov), a v tretej časti sú popísané dejiny Slovanov na Balkáne.

Naším zámerom nebolo v tejto chvíli vydať Orbíniho knihu Kráľovstvo Slovanov vcelku, ale vybrať z nej kapitoly, ktoré považujeme za zaujímavé pre slovenského čitateľa z hľadiska najstarších zdokumentovaných a zachovaných slovanských dejín. Z toho dôvodu prinášame rešeršovanú prvú časť knihy, namiesto druhej časti sme vsunuli pôvodné dielo Popa Dukljanina, a tretiu časť, ktorá sa dopodrobna venuje vojnám na Balkáne, sme vynechali ako časť lokálneho významu, ktorá sa netýka priamo slovenského čitateľa.

Rok vydania 2016
Vydavateľstvo Nitrava
Jazyk slovenský
Väzba mäkká
Počet strán 208
Prebal nie
Stav Ako nová

30 ďalších produktov v rovnakej kategórii: